Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

το λεξικό του 2020


μάσκα, κορωναϊός, lockdown, διασωληνωμένοι, τηλεδιάσκεψη, καραντίνα, αντισηπτικό, υποκείμενα νοσήματα, click away, διασπορά, εμβόλιο, covid-19, ευπαθείς ομάδες, τηλεκπαίδευση, πανδημία, λοιμωξιολόγοι, ατομική ευθύνη, βεβαίωση μετακίνησης

μπορεί τελκά το 2020 να ήταν μόνο ένας προάγγελος. ένας προάγγελος της ζωής όπως θα είναι τα επόμενα χρόνια. το σίγουρο είναι πως όσα μας έφερε αυτή η χρονιά δε θα φύγουν μαζί της.

οι πιο πολλοί αγωνίζονται να διατηρήσουν μια κάποια κανονικότητα. όμως η ζωή άλλαξε. μαζί και οι προτεραιότητες και οι συνήθειες.

....

και αντίδοτο σ'αυτό, βρίσκω μόνο σε σκέψεις αλλοτινές....σε γραφές αλλοτινές, που μοιάζουν πια να μην έχουν θέση ...

παρ'όλα αυτά

.....

"Πήρε να χειμωνιάζει. Πλήθυναν οι άδειες καρέκλες γύρω μου. Έχω πιάσει γωνιά και πίνω καφέδες, φουμέρνοντας αντίκρυ στο πέλαγος. Θα μπορούσα να περάσω έτσι μια ζωή ολόκληρη, αν δεν την έχω κιόλας περάσει. Ανάμεσα σε μια παλιά ξύλινη πόρτα ξεβαμμένη απ΄τον ήλιο κι ένα κλωναράκι γιασεμιού τρεμάμενο, που έτσι και συμβεί να μου λείψουν μια μέρα, η ανθρωπότητα όλη θα μου φανεί άχρηστη.

...

Το καίριο στη ζωή αυτή κείται πέραν του ατόμου. Με τη διαφορά ότι, αν δεν ολοκληρωθεί κανείς σαν άτομο - κι όλα συνωμοτούν στην εποχή μας γι' αυτό - αδυνατεί να το υπερβεί.

Σ' αυτό το σημείο σταύρωσης βρισκόμαστε σήμερα, που οι περισσότεροι αδυνατούν, επί παραδείγματι, να εκτιμήσουν την υγεία επειδή δεν έτυχε ν'αρρωστήσουν, ή επειδή - το χειρότερο - θεώρησαν "καίριο" την αρρώστια. 

...

Φτάνω τώρα στον μαντρότοιχο απ'όπου ξεπροβέλνουν τα κεφάλια τους, λες και σηκώνονται στις μύτες των ποδιών τους, οι μανταρινιές, οι πορτοκαλιές, οι νεραντζιές. Λάμπουν και γυαλίζουν, με φρεσκοπλυμένο μάγουλο απ'τη βροχή. Παράξενο μου φαίνεται, κάθε φορά που το συλλογίζομαι, ότι δε γνώριζαν οι  Ίωνες τα εσπεριδοειδή - τόσο πολύ, πιστεύω, η σκέψη τους αναδίδει τη σπιρτάδα των κίτρων.

.... "

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά, Οδυσσέας Ελύτης

2 σχόλια:

fish eye είπε...

Είναι τόσες πολλές οι σκέψεις melian.
Άλλοτε αισιόδοξες κι άλλοτε απαισιόδοξες και αρνητικές.
Νομίζω πως οι γιορτές φυτεύουν μέσα μας μια θλίψη κι ας υπάρχει γύρω μας μια προσποιητή χαρά. Φέτος έχουμε έναν λόγο παραπάνω.

Θέλω να σου ευχηθώ καλή χρονιά
χρόνια πολλά, με υγεία πρωτίστως

στέλνω φιλιά

melian είπε...

Φέτος οι γιορτές ήταν δύσκολες για πολλούς, Φεγγαρένια. Και για πολλούς δεν ήταν καν γιορτές.
Σ'ευχαριστώ απέραντα για το πέρασμα και για τις ευχές σου και εύχομαι από την καρδιά μου η νέα χρονιά να σου τα φέρει όλα καλά και κυρίως υγεία . Υγεία σε σένα και σε όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Φιλιά πολλά !