Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ποια ενημέρωση ?

έλεγα σε μια φίλη μου πόσο κακό κάνουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. το πιστεύω αυτό.
ενώ δεν μπορούν να δώσουν καμία απολύτως λύση, αυξάνουν το αίσθημα της αηδίας, της παραίτησης, της μελαγχολίας.
θα μου πει κάποιος :"δεν πρέπει να ξέρουμε;"
και βέβαια πρέπει. αλλά η σωστή πληροφόρηση είναι πάντα σύντομη και εξαντλείται στην παροχή πληροφοριών.
ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα μόνος του.
ενώ αυτή η κατευθυνόμενη πλύση εγκεφάλου , η ανακύκλωση των ομολογουμένως σοβαρών προβλημάτων, το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξάνει την κατάθλιψη και την απελπισία.

πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν να προτείνονταν λύσεις. να προβάλλονταν η τιμιότητα και όχι η διαφθορά. να υπήρχε ένα θετικό παράδειγμα να μιμηθεί ο νέος. τώρα τι ;ποιον να μιμηθεί.
μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν. μην μπαίνετε στο τριπάκι εκείνων που θέλουν να μας κάνουν συνένοχους. δεν είστε , δεν είμαστε. ποτέ δεν κάτσαμε στο τραπέζι εκείνων των "όλοι τα φάγαμε". και το ξέρουν κι "εκείνοι" αυτό καλά.

αλλά είναι η ευκολία των ΜΜΕ να "πουλάνε" με τον πιο απεχθή τρόπο.
σαπουνόπερα έχουμε γίνει. από αυτές που όσα επεισόδια και να δεις η ιστορία μοιάζει να μένει στάσιμη.

12 σχόλια:

Caesar είπε...

Θα υπογραμμίσω ότι η σωστή πληροφόρηση είναι συγκεκριμένη & σύντομη και, όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο μπορεί να το βρεί σε ειδικές αναλυτικές παρουσιάσεις & εκπομπές.
Σημαντικό όμως το ότι εντοπίζουμε τις τάσεις & τις πραγματικές τους προθέσεις με το τρόπο που προβάλουν & αναδεικνύουν εκείνα που επιλέγουν, γιατί κάποια θέματα τα μεγεθύνουν & άλλα το λιγότερο τα αποσιωπούν...

ps: ενδιαφέρουσα η επιλογή του θέματος!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συνυπογράφω... Ωστόσο, κάνουμε το λάθος και περιμένουμε από επιχειρήσεις μία ουτοπική κοινωνική λειτουργία. Ξεχνάμε ότι σκοπός της τηλεόρασης είναι να πουλά κοινό και χρόνο στους διαφημιστές.

melian είπε...

Caesar, δυστυχώς στην Ελλάδα τα προβλήματα μεγεθύνονται σε υπερβολικό βαθμό και από τότε που έχουμε ιδιωτική τηλεόραση στα δελτια ειδησεων ο κάθε αποτυχημενος πολιτικος, καλλιτέχνης, επιχειρηματίας κλπ έχει άποψη για όλα.
Πόσες αναλύσεις επί αναλύσεων δεν έχουμε παρακολουθήσει όπου ένα σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό θέμα έπρεπε με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο να διερευνηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.
Και φυσικά στο τέλος μαθαίναμε μόνο το μέρος της αλήθειας που εκεινοι ήθελαν να μας αποκαλύψουν.Και ουτε βρίσκονταν κάποια λύση για το πρόβλημα!

Μπορει να αντιλαμβανομαστε τις προθεσεις τους, αλλά αυτο δεν ειναι αρκετο για να μας προφυλάξει από την καταθλιψη που μας προκαλουν. Εκτος κι αν κλεισουμε τις τηλεορασεις . Αλλά ουτε κι αυτο ειναι λυση, γιατι ειπαμε δεν μπορουμε να ζουμε και στο σκοτάδι.

Σ'ευχαριστω για το ps, Caesar :). Το μπλογκ αυτο θα συνεχισει να ειναι ημερολογιακο. Τουλάχιστον αυτό, ξέρει τον ρόλο του :)

melian είπε...

δείμε δε διαφωνω μαζί σου. έτσι είναι όπως τα λες. αλλά δεν είμαστε η μόνη δυτική κοινωνία που κυβερνάται ουσιαστικά από τράπεζες και πολυεθνικές.
στην Ελλάδα (κι αυτό ίσως να μην το αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος που ζει εντός της) τα ΜΜΕ έχουν αποκτήσει έναν κυρίαρχο ρόλο.
έναν άρρωστο ρόλο. και δε συμβαινει αυτο παντου. αυτό τουλάχιστον το γνωριζω.

μπορεί κάποιοι πιο υποψιασμένοι να το αντιλαμβάνονται , αλλά δεν μπορούν να γλιτωσουν από την επιδραση τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως, melian, ανάλογα διαβάζουμε και σε ξενόγλωσσα ιστολόγια. Στην Γαλλία, απλά η κατάσταση είναι πιο ελεύθερα, πιο ανεξάρτητα, αλλά πάντα παραμένουν να εξυπηρετούν αστικά συμφέροντα.

melian είπε...

μην κοιτας τα ιστολογια, δειμε. ελαχιστοι ενημερωνονται από αυτα.
ζω στη Γερμανια εδω και καποιον καιρό
όποιος νομιζει πως η μεγαλη και δυνατη αυτη χωρα δεν έχει προβληματα, ειναι βαθια γελασμενος.
αλλα οταν ακους ειδησεις, αυτες αφορουν όλον τον πλανητη και κρατουν 10 λεπτα.
οι πολιτες ειναι συγκεντρωμενοι στις δουλειες τους και στη ζωή τους .και υπακουν στους νομους. βασικο.
απλο παραδειγμα:
πριν λιγες μερες σε ληστεια τραπεζας αστυνομικοι σκοτωσαν δυο ληστες, αφου πρωτα εκεινοι(οι ληστες) ανοιξαν πυρ εναντιον τους και τραυματισαν μαλιστα μια αστυνομικο.
η ειδηση γραφτηκε στα ψιλα γραμματα.
και οι αστυνομικοι συνεχιζουν να κανουν τη δουλεια τους.
στην Ελλαδα , οπως την ξερω, θα ειχαμε τουλαχιστον μια εβδομαδα δελτια που θα ασχολουνταν για ώρες με το θεμα,αγνοώντας άλλα πολύ σοβαρα θεματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, δημοσιογραφους που θα επαιζαν το ρολο του δικαστη "επρεπε να πυροβολησουν ή όχι? " , εναν λαο που θα έπαιρνε τη μια ή την άλλη πλευρα και στο τελος το δίλημμα, έχει το δικαιωμα να σκοτωνει ο αστυνομικος ή όχι ?
αποτελεσμα ?
εχουμε ευνουχισει την αστυνομια.

προσεξε....δε λεω πως καποιος δεν πρεπει να λογοδοτει όταν υπερβαινει τα καθηκοντα του. λέω ότι αυτο δεν ειναι δουλεια της τηλεορασης να το κάνει.

Caesar είπε...

Σωστά, δουλειά της TV είναι να το αναφέρει ως γεγονός, ως είδηση. Από κει και πέρα υπάρχουν ανάλογες εκπομπές με ειδικούς τουλάχιστον συνομιλητές για κάθε θέμα που προκύπτει ώστε να αναλυθεί και να συζητηθεί επαρκώς. Υπάρχει ο έντυπος λόγος, στις εφημερίδες, στις ιστοσελίδες κλπ. Αλλά και εφ' όσον διαπιστώνεται υπέρβαση καθήκοντος ή πλημμελής άσκηση, πάλι υπάρχουν τα θεσμοθετημένα όργανα για να επιληφθούν. Τουλάχιστον στα σοβαρά κράτη. Χωρίς τα τηλεδικαστήρια στα τηλεπαράθυρα & στους ραδιοφωνατζήδες.

Caesar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Στο ζήτημα των τηλεδικών, δε διαφωνώ καθόλου. Η διαφορά δεν είναι στην πληροφορία-ενημέρωση, αλλά στο λαϊκισμό. Γιατί ουσιαστικά αυτό που περιγράφεις είναι απλά ζήτημα λαϊκισμού -που μάλιστα το θεωρούμε δεδομένο.

melian είπε...

Caesar, δείμε ακριβώς αυτό ήθελα να πω.
Με τηλεδικαστήρια και περσόνες που για ίδιον όφελος ή και προσωπική ανικανότητα και ανοησία αρέσκονται να ανακυκλώνουν και να ενισχύουν την δυσμενή θέση στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.
Στην οποια αυτη τη στιγμη ελάχιστο ρόλο παιζει πώς βρεθήκαμε (όπως ακριβως και σε μια αρρωστια), σημασία έχει πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
Με μελαγχολία και με το να επιρρίπτουμε ευθυνες δεξια και αριστερά δε νομιζω να βγαίνει τίποτα

Δουλειά χρειαζόμαστε. Δουλειά, φωτεινά παραδείγματα και αισιοδοξία.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαίρομαι όταν βλέπω τα προϊόντα του Κορρέ για παραδειγμα, να διαφημίζονται και να προωθούνται στο εξωτερικό.
Δεν είναι ο μόνος. Πρέπει να γινουν περισσότεροι

genna είπε...

πόσο δίκιο έχεις, το σκέφτεσαι αν θα την ανοίξεις,
μόνο τρόμο και θλίψη ξέρει να παράγει ...

την καλησπέρα μου... :)

melian είπε...

καλώς το κορίτσι :)

το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις πολύ επιλεκτική, genna.
για το δικό σου καλό.

καλό σου βράδυ:)